torsdag 28. august 2008

Ein liten innføring om Hald internasjonale Senter.

Hald består av 3 hus:
Det midterste ble kjøpt i 1897 av Jens Bugge, og det er her vi har matsalen vår. Fantastisk god hjemmelaga mat med god variasjon! Deilig:)
Venstre fløy ble oppført i 1915 og inneholder utskårne og dekorerte tak i renessansestil med 42 utskjerte hoder som symboliserer sorg, glede, mismot, osv. Det er her peisestøvo holder sted med 4 kulehull i taket fra 2.verdenskrig.
Østre fløy er opprinnelig et hus fra 1750 årene fra Mandal, men ble hentet og oppført i 1916. Det er i dette bygget vi har tv-rommet, men først og fremst den fantaske blåsalen. Det er som ein ballsal fra 1800- tallet. Det eineste du mangler er dei fantastiske kjolene og musikk til dans.
Hald bygget ser rett og slett ut som eit gammelt slott frå 1800- tallet med nydelige utskjæringer og detaljer. Føler meg som ei lita prinsesse her i desse gammle antikvitetene:)

I 1988 kjøpte Laget bygget, og i dag har NKSS, NMS og Strømmestiftelsen slått seg sammen om å sende ut norske studenter og ta inn internasjonale studenter. Linjene på Hald heter Fokus (NKSS) (Eg reiser då altså gjennom Fokus med visjon om å gjere Jesus kjent på skoler og studiesteder så han blir trodd, elsket og etterfulgt - En student om gangen), Team Nettverk (NMS) og Act Now (Strømmestiftelsen), og for 55 ooo kr får ca 40 norske studenter muligheten til å reise til eit ant land i 6-7 mnd. No er vi først plassert her i Mandal på nydelige Hald internat, der vi no har 6 uker med forberedelsekurs.
Tema vi går gjennom:
1. Kultur og tverrkulturell forståelse
2. Bistand og utvikling
3. Bibel, misjon og diakoni.
4. Lederutvikling og personlig vekst
5. Informasjon, kommunikasjon og formidling.

Forberedelsene går ikke bare på undervisning, men det at vi har et internajonalt miljø gjør og at vi lever i ein kulturell boble. Her er nemlig 14 nasjoner representert med ca. 30 internasjonale. Derfor får vi ein god innføring i språk og kultur allerede her på Hald. Men det er faktisk og ein utrulig fantastisk mulighet å ha eit åndelig fellesskap med dei internasjonale som virkelig er seg sjøl. På mandager har vi "Praise and Prayer" som studentene sjøl arrangerer med lovsang og vitnesbryd, og på onsdager har vi "Faith and Mind" som går på innføring i kristen tro.

Hm. Det er jammen meg litt av ein liten boble vi lever i her på Hald i lille Mandal. Ja. Eg liker det.

4 kommentarer:

Jon sa...

Høres ut som den blåsalen trenger litt Mozart. Hvordan går det med mine kjære venner Marius og Svennyboy? Har de det bra?

Marianne sa...

Ja, blåsalen trenger absolutt litt Mozart, så du er hjertelig invitert til å komme å spille på pianoet som står klar for bruk:)
Tenker at Marius og Svenn har det bra! Dei er ivrige til å lære seg språket sitt virker det som, så dei kjem nok til å klare seg utmerka abroad!

Ingrid sa...

det er jo en del musikk fra blåsalen da! kanskje ikke akkurat mozart, men helge som tar seg noen toner. må si jeg liker å sitte på do når noen er der inne og spiller. ganske underholdende og avslappende. vi må få en dobok :)

Marianne sa...

Eg stemmer ja til dobok!! Å sitte å høre på Helges fantastiske pianospilling i blåsalen er faktisk legendarisk! Vi liker doene i hovedbygget, ja:)